Sunday 28 December 2014

NI NUMBER (NINO)



Mi az az NI Number, és hogyan juthatok hozzá?

Az NI Number (NINO) egy egyedi számlaszám, ami alapján kiszámítják, hogy megfelelő mennyiségű adót fizetsz-e be, valamint ez jogosít fel hogy igénybe vedd az egészségügyi támogatásokat az Egyesült Királyságban. Minden NINO egyedi (két betű, hat szám és egy betű: pl. AB123456C). A  NINO soha nem változik. Akkor sem, ha külföldre távozol, megházasodsz, nevet változtatsz stb.


Tévhitek és legendák a NINO-val kapcsolatban

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy nem tudsz dolgozni NINO nélkül.

Nem igaz. Nyugodtan munkába állhatsz, mialatt várakozol a NINO-ra. Néhány munkáltató 'emergency tax'-ra fog bejelenteni, ami általában 22%, de ez rajtuk múlik. Tulajdonképpen őket védi, miután nem tudják, hogy mennyit kell majd fizetned, ha megjön a NINO-d. A jó hír az, hogy amennyiben túladóztál, az adóév végén az összeg visszaigényelhető (tax refund). 

- Egy másik tévhit szerint a NINO igénylést már otthonról el kell indítani.

A Job Center Plus (az a szervezet, amely kiállítja a NINO-t) elsőként azt kérdezi meg a telefonos időpontkérésnél, hogy mikor érkeztél az országba. Külföldről nem indítható NINO kérelem. Természetesen ezt némelyek kijátsszák úgy, hogy megkérnek valakit, hogy telefonáljon helyettük, hogy így hamarabb kapjanak időpontot... (ezt nem tőlem hallottátok...). Ezzel az lehet a probléma, ha véletlenül az utazás időpontja előttre kapsz időpontot.  


A NINO tehát nem más, mint nálunk Magyarországon az adókártya, azzal a különbséggel, hogy ma már nem adnak kártyát, csak a levélben elküldik a számodat és kész. 
Jó tudni, hogy sok munkaadó nem tudja, hogy alkalmazhat NINO nélkül. Ezt érdemes velük tudatni. 

Ha segítségre van szükséged, keress nyugodtan.
Skype: iranyretep



No comments:

Post a Comment