Wednesday, 31 December 2014

BOLDOG ÚJ ÉVET"A mindennapi mulatság már itt abból fog állani, hogy vagy Bercsényi uram jő mihozzánk, vagy mi megyünk hozzája.   ….szegény bujdosó magyarok, akik itt a tengerparton csak dohányoznak suhajtással."
Mikes Kelemen

Nem sokat haladtunk posztügyileg, miután egy kicsit 'bizik' vagyunk mostanság. Mindenesetre néhány gondolatot megosztanék, miután egyrészt jön az új év, másrészt meg, mert eszembe jutottak.
Sokan vagyunk itt Angliában magyarok. Sokan élünk a létminimum peremén (ami itt egy kicsit mást jelent mint otthon), sokan nem beszéljük a nyelvet még évek múltán sem, de egy közös van mindannyiunkban: a szívünk hazahúz.
Szép-szép a rendezett angol vidék, érdekes a pörgő London, de egy idő után már fárasztóvá válik az egyformaság; a mi szemünknek és lelkünknek az eklektikus pre-poszt-szocreál-népi lét kell, a félig befejezett betonozással, a ház előtt a sóderhalommal és a betonkeverővel, ami éveken át ott ácsorog egy fóliával letakarva, a budapesti kutyaszaros utcák, a déli harangszó, a tyúkok kárálása, a kutyák ugatása és még sorolhatnám. Mindenki adja hozzá a magáét. Nekünk ott van meleg, nekünk ott van otthon.
Valamiért mégis itt küzdünk, egy idegen országban, idegenek között, titokban vagy kimondva vágyva arra, hogy egyszer újra otthon lehessünk. Ez a vágy sokakban annyira erőssé válik, hogy feladják a küzdelmet, és hazatérnek elfelejtve azt, hogy miért is hozták meg ezt a nagyon nehéz döntést, amikor hátrahagytak mindent egy új élet reményében.
Kívánok nektek erőt és kitartást, hogy a nehézségek mellett ne felejtsétek el és ne adjátok fel a céljaitokat. Kívánom, hogy amiért küzdötök és amit kitűztetek magatok elé, azt sikerüljön elérnetek, és maradjon meg a reményetek, hogy egyszer hazatérhettek az otthonaitokba, hogy ott becsülettel és megbecsülve élhessétek az életeteket

BOLDOG ÚJ ÉVET

No comments:

Post a Comment